Stäng
f28a23
dc126f
Mat
642276

Aktuellt

Uppdaterad: 2021-03-30

Elevhälsoportalen håller webbinarium om allergier i förskolan

30 mars 2021

Denna termins seminarium blir i digital form och vi har bjudit in vår allergiexpert Marina Jonsson för att prata om hur förskolan kan arbeta för att förbygga och hantera allergi i förskolemiljön.

Allergier hos barn ökar och studier visar att de ofta blir försämrade i förskolemiljön. Därför är det en viktig uppgift för förskolan att arbeta allergiförebyggande. Marina Jonsson, allergisamordnare inom Region Stockholm och forskare vid Karolinska Institutet kommer under detta webbinarium att ge konkreta tips på insatser baserade på forskning och det kommer även vara möjligt att ställa frågor.

Webbinariet är kostnadsfritt och erbjuds alla som arbetar inom förskolan. Anmäl dig, dina kollegor och medarbetare till elevhalsoportalen.slso@sll.se innan den 13/4. Skriv förskola samt namn och, yrkesroll på alla deltagare. 

För att läsa mer och anmäla dig, klicka här.

4 mars uppmärksammas World Obesity Day

4 mars 2021

World Obesity Day är instiftad av flera internationella organisationer för att öka förståelsen för de komplexa mekanismerna bakom fetma, minska stigmatisering och motivera till global samverkan. Enligt Folkhälsomyndigheten spelar samhället och förskolan som del av det, en mycket viktig roll i arbetet för att minska ohälsa pga. fetma. Förskolan kan göra stor skillnad genom att utforma pedagogik och skolmåltider som främjar hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet hos barnen. I Elevhälsoportalens hälsoområden Mat och Fysisk aktivitet finns konkreta insatser för att främja goda matvanor och fysisk aktivitet. 

Till hälsoområdet Mat 

Till hälsoområdet Fysisk aktivitet

Elevhälsoportalen får nytt utseende

4 mars 2021

I april kommer Elevhälsoportalen lanseras i en ny teknisk plattform och får därmed ett nytt utseende På den nya portalen kommer ingen inloggning krävas för att få tillgång till information och verktyg. Så inga fler användarnamn eller lösenord! Vi även möblerat om en del på webbsidan och gjort om vissa verktyg. Vår ambition är att nya Elevhälsoportalen ska vara mer användarvänlig men ha samma evidensbaserade innehåll. Den nya portalen kommer även vara tillgänglighetsanpassad. I och med att kontofunktionen försvinner, kommer det inte längre vara möjligt för skolor att se sina gamla enkätsvar och rapporter som gjorts i nuvarande sajten. Däremot kommer man i nya portalen kunna spara ner sina enkätsvar och/eller få dem mailade till sig. Har du frågor eller kommentarer, kontakta oss. 

Kostnadsfritt webbinarium om samverkan kring närvaroproblem i förskola och skola

22 januari 2021

Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län och Ifous anordnar ett webbinarium den 15 februari 2021, kl 13:00 - 16:00 om hur man bygger en samverkan med hållbara, effektiva och fasta strukturer för stärka skol- och förskolenärvaro. Det kostnadsfria webbinariet är för dig som arbetar med eller ansvarar för frågor som handlar om skolnärvaro och skolfrånvaro i Stockholms län. Medverkan sker digitalt via Zoom. För mer information och anmälan, klicka här. Sista anmälningsdag är 12 februari.

Elevhälsoportalen lanserar ny facebook-grupp

20 januari 2021

Nu lanserar vi en facebook-grupp, Elevhälsoportalen VIP, för dig som vill vara med och påverka utveckling av portalen samt dela erfarenheter med kollegor. Gruppen riktar sig till alla som arbetar hälsofrämjande inom skola och förskola. I gruppen kan du svara på frågor från oss och komma med åsikter, delta i referensgrupper och testpaneler, få exklusiva förhandstittar på nya delar av portalen, ställa frågor till dina kollegor och dela med dig av tips och råd, m.m. 

Klicka här för att gå med i facebook-gruppen.

Ny informationsinsats om Covid-19 riktad till barn

15 januari 2021

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nytt informationsmaterial i form av affischer, bilder och animationer som vänder sig till barn och unga. Syftet är att påminna om att vi fortfarande behöver hjälpas åt för att minska spridningen av covid-19. 
Till Folkhälsomyndighetens informationsinsats: Allt är inte som vanligt

Tack till alla som deltog i vårt digitalt seminarium om Elevhälsoportalens arbetsmodell

23 oktober 2020

Tack alla förkskolor om deltog den 22 tober kl. 09-10.30 på seminariet med temat: Hur kan förskolan arbeta strukturerat och långsiktigt med barnens hälsa? I detta digitala seminarium gick vi igenom hur man som förskola kan utveckla sitt elevhälsoarbete genom vår arbetsprocess i fyra steg. 

Ny arbetsmodell lanserad!

8 september, 2020

Nu lanserar vi vår nya, reviderade arbetsmodell. Processen är mestadels densamma, men vi har försökt att göra modellen mer lättförståelig och konkret att arbeta med. Varje steg i arbetet exemplifieras med en fiktiv förskola. För att läsa mer om vår nya arbetsmodell, klicka här

Hjälp oss bli bättre! - svara på vår användarenkät

8 september, 2020

Elevhälsoportalen håller på att uppdateras och vi skulle därför uppskatta om du som användare tar dig tid att svara på några enkla frågor om portalen. Enkäten tar bara några minuter och är helt anonym. Din åsikt är värdefull och uppskattas! För att komma till enkäten klicka här.

Brinner du för barnens hälsa och vill vara med att utveckla Elevhälsoportalen?

22 maj, 2020.

Vi söker medlemmar till vår referensgrupp för Elevhälsoportalen! Arbetar du inom Region Stockholm som rektor/biträdande rektor, utvecklingsstrateg/pedagogisk ledare el liknande, specialpedagog, förskolelärare eller barnskötare och har ett brinnande intresse och engagemang för förskolebarnens hälsa? Då vill vi gärna ha med dig i vår referensgrupp. Där vill vi höra från dig vad du tycker om Elevhälsoportalen och hur du tycker vi kan utveckla oss för att på bästa sätt stötta ert arbete. Referensgruppen träffas (digitalt eller fysiskt) ca 2 halvdagar om året. Intresserad? Maila då gärna oss på elevhalsoportalen.slso@sll.se innan 1 juli 2020.

Boka en digital workshop och kom igång! 

20 maj, 2020.

Boka en digital workshop där vi hjälper er att utveckla er förskolas hälsofrämjande arbete. Under mötet får ni tips och stöd hur ni kan arbeta systematiskt med hälsofrämjande insatser enligt vår arbetsmodell. Maila oss på elevhalsoportalen.slso@sll.se så bokar vi upp en tid.

CES-studie om fysisk aktivitet i förskolan

Maj, 2020

3000 barn i drygt 100 förskolor i Stockholms stad kommer under hösten 2020 och våren 2021 att medverka i en studie om fysisk aktivitet i förskolan. Studien utförs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i samarbete med Stockholm stads kommunala förskolor.

Studiens huvudsyfte är att undersöka om en övergripande strategi med fokus på att höja fysisk aktivitet har inverkan på förskolebarnens rörelsenivå. Studien ska även undersöka om det finns skillnader i fysiskt aktivitet bland förskolebarn beroende på socioekonomiska aspekter. 

[Bakgrund till studien]
[Fysisk aktivitet spelar en nyckelroll för att främja god hälsa och utveckling i tidig ålder. Cirka 95 % av alla svenska barn oavsett social bakgrund går i förskolan, och under en vanlig vecka tillbringar barnen största delen av sin vakna tid där. Således har förskolan en unik möjlighet att påverka och främja barnens hälsa, och förebygga ojämlikhet i hälsa. Förskolan i Sverige är i sig en hälsofaktor som bidrar till att barnen utvecklas fysiskt, mentalt och kognitivt. Barn är samhällets friskaste medborgare. Det finns dock mycket som tyder på att barn i Sverige rör på sig för lite.]

 

Med anledning av covid-19

Mars-april, 2020

För att undvika smittspridning kommer Elevhälsoportalen inte att genomföra eller planera några workshops ​just nu. Vi arbetar annars vidare med portalen och dess innehåll som vanligt, och ni är varmt välkomna att höra av er till oss om ni har frågor eller synpunkter. Ni når oss på elevhalsoportalen.slso@sll.se eller 08-123 371 11.

Söker ni som förskola information om covid-19 anpassad för barn och unga?

Folkhälsomyndigheten har samlat information om coronaviruset som kan vara bra att känna till för barn och unga. Här berättas om coronaviruset, hur man skyddar sig och andra samt vad man kan hitta på för att må så bra som möjligt när livet inte riktigt är som vanligt.

Tips på hur du tar hand om dina händer
I och med coronapandemin bör vi tvätta händerna oftare och noggrannare än vanligt, vilket är avgörande för att förhindra smittspridning. Att tvätta händerna ofta är dock påfrestande för huden och risken ökar för torr hud och eksem. Då är det viktigt att ta hand om händerna lite extra.

Tips på hur du kan undvika torr hud och eksem:

  • Tvätta händerna med mild parfymfri tvål och ljummet varmt vatten. Skölj noga och torka torrt. Handdesinfektion med återfuktande egenskaper är ett alternativ om tillgång till vatten inte finns.
  • Smörj dina händer med återfuktande parfymfri hudkräm efter handtvätt. Ställ en hudkräm bredvid tvålen där du tvättar händerna.
  • Använd handskar eller vantar när det är kallt ute.
  • Om händerna blir mycket torra kan det hjälpa att smörja med en fet mjukgörande kräm och sedan sova med bomullsvantar över natten.
  • Om händerna börjar klia, får torr rodnad, svullnad, små blåsor, knottror, sprickor och/eller sår har det blivit ett eksem. Detta kan behöva behandlas med kortisonpreparat som är receptförskrivna.
  • Kontakta sjukvården om handeksem kvarstår trots egenvård.

Viktigt! Uppdatera kontaktuppgifter för förskolor och skolor

När man skapar ett konto på Elevhälsoportalen behövs kontaktuppgifter till två personer. Kontaktuppgifterna används för att skicka nyhetsbrev, inbjudan till workshops eller annan information. För att information ska komma fram är det därför viktigt med uppdaterade kontaktuppgifter och att uppdatera dessa vid behov (exempelvis vid avslutad tjänst).

Uppdatering av kontaktuppgifter sker, vid inloggning, under "Inställningar" som ligger högst upp till höger på sidan.