Elevhälsoportalen sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda Elevhälsoportalen godkänner du detta. Om cookies
Aktuellt
Nytt på Elevhälsoportalen: tips om hur skolor kan minimera negativa effekter av coronapandemin hos eleverna
30 mars 2021
Coronapandemin har påverkat elever och skolors verksamhet på flera olika sätt. Vissa högstadie- och gymnasieskolor har haft distans- eller fjärrundervisning på del- eller heltid i perioder. Detta har inneburit att hemmet i viss mån blivit en förlängning av skolans lokaler. I denna nya del av Elevhälsoportalen har vi identifierat risker för negativa effekter av coronapandemin på elevers fysiska och psykiska mående och ger tips på hur din skola kan arbeta för att motverka dessa effekter. Tipsen syftar till att främja hälsa, välmående och studieresultat hos eleverna.
För att läsa mer, klicka här.
Utbildningsmaterial lanserat om hur lärare kan samtala med elever om självmord och psykisk hälsa
15 mars 2021
Antalet självmord minskar bland vuxna, men ökar hos unga. Skolor frågar hur de kan bli bättre på att samtala om självmord och psykisk ohälsa med sina elever. Därför har Stör Döden, en gemensam kampanj från Mind, Suicide Zero, Riksförbundet för SuicidPrevention, Efterlevandes Stöd (SPES) och Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP) lanserat ett utbildningsmaterial om psykisk ohälsa och självmord för lärare på högstadiet och gymnasiet. Utbildningen är digital och tar cirka 60 minuter att genomföra. För mer information och länk till utbildningsmaterialet, klicka här.
Sexualitet och relationer nytt hälsoområde
11 mars 2021
Skolan har en viktig roll när det gäller att informera om frågor som rör sexualitet, kön och rättigheter, liksom att diskutera normer och värderingar kring sex och relationer. För att stödja skolorna i detta arbete lanserar Elevhälsoportalen hälsoområdet Sexualitet och relationer. Området innehåller fakta, information om riktlinjer och lagar, samt evidensbaserade förslag på hur skolan kan främja hälsosam sexualitet och goda relationer bland eleverna.
I samband med lanseringen arrangerar vi ett lunch-webbinarium där vår hälsoområdesexpert, Jennifer Stoor, kommer att presentera de evidensbaserade insatserna som föreslås i hälsoområdet. RFSU kommer även att delta och bidra med konkreta verktyg som skolpersonalen kan ha nytta av vid införandet av insatserna. Webbinariet är kostnadsfritt och erbjuds alla som arbetar inom skolan i Stockholms län. För att läsa mer och anmäla dig, klicka här.
4 mars uppmärksammas World Obesity Day
4 mars 2021
World Obesity Day är instiftad av flera internationella organisationer för att öka förståelsen för de komplexa mekanismerna bakom fetma, minska stigmatisering och motivera till global samverkan. Enligt Folkhälsomyndigheten spelar samhället och skolan som del av det, en mycket viktig roll i arbetet för att minska ohälsa pga. fetma. Skolan kan göra stor skillnad genom att utforma undervisning och skolmåltider som främjar hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet hos eleverna. I Elevhälsoportalens hälsoområden Mat och Fysisk aktivitet finns konkreta insatser för att främja goda matvanor och fysisk aktivitet.
Till hälsoområdet Fysisk aktivitet
Elevhälsoportalen får nytt utseende
4 mars 2021
I april kommer Elevhälsoportalen lanseras i en ny teknisk plattform och får därmed ett nytt utseende På den nya portalen kommer ingen inloggning krävas för att få tillgång till information och verktyg. Så inga fler användarnamn eller lösenord! Vi även möblerat om en del på webbsidan och gjort om vissa verktyg. Vår ambition är att nya Elevhälsoportalen ska vara mer användarvänlig men ha samma evidensbaserade innehåll. Den nya portalen kommer även vara tillgänglighetsanpassad. I och med att kontofunktionen försvinner, kommer det inte längre vara möjligt för skolor att se sina gamla enkätsvar och rapporter som gjorts i nuvarande sajten. Däremot kommer man i nya portalen kunna spara ner sina enkätsvar och/eller få dem mailade till sig. Har du frågor eller kommentarer, kontakta oss.
Ny Allergi-insats om hur skolan bör hantera starka dofter
24 februari 2021
Hälsoområdet Allergi har fått ytterligare ett evidensbaserat insatsförslag. Detta handlar om hur skolor kan hantera starka dofter, parfymerade produkter, kemikalier, tobaksrök och luftföroreningar. Dessa kan alla utlösa symtom och besvär i luftvägarna samt ge trötthet och huvudvärk. Barn och unga med allergi och astma har känsligare luftvägar och är särskilt utsatta. Rektorn har ansvaret att se till att elever med allergi och astma inte blir sämre av skolmiljön. Under denna insats får skolpersonal information, råd och länkar till användbart material i sitt arbete att arbeta allergiförebyggande och för en god luktmiljö för alla elever.
Kostnadsfritt webbinarium om samverkan kring närvaroproblem i skolan
22 januari 2021
Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län och Ifous anordnar ett webbinarium den 15 februari 2021, kl 13:00 - 16:00 om hur man bygger en samverkan med hållbara, effektiva och fasta strukturer för stärka skol- och förskolenärvaro. Det kostnadsfria webbinariet är för dig som arbetar med eller ansvarar för frågor som handlar om skolnärvaro och skolfrånvaro i Stockholms län. Medverkan sker digitalt via Zoom. För mer information och anmälan, klicka här. Sista anmälningsdag är 12 februari.
Elevhälsoportalen lanserar ny facebook-grupp
Nu lanserar vi en facebook-grupp, Elevhälsoportalen VIP, för dig som vill vara med och påverka utveckling av portalen samt dela erfarenheter med kollegor. Gruppen riktar sig till alla som arbetar hälsofrämjande inom skola och förskola. I gruppen kan du svara på frågor från oss och komma med åsikter, delta i referensgrupper och testpaneler, få exklusiva förhandstittar på nya delar av portalen, ställa frågor till dina kollegor och dela med dig av tips och råd, m.m.
Klicka här för att gå med i facebook-gruppen.
Ny informationsinsats om Covid-19 riktad till barn och unga
Folkhälsomyndigheten har tagit fram nytt informationsmaterial i form av affischer, bilder och animationer som vänder sig till barn och unga. Syftet är att påminna om att vi fortfarande behöver hjälpas åt för att minska spridningen av covid-19.
Till Folkhälsomyndighetens informationsinsats: Allt är inte som vanligt
Uppdaterade rekommendationer för fysisk aktivitet för barn och unga
2 december, 2020
Världshälsoorganisationen (WHO) uppdaterade i november 2020 sina rekommendationer vad gäller fysisk aktivitet för barn och unga i åldern 5 till 17 år. Nu inkluderar de även en rekommendation om att begränsa långvarigt stillasittande, framför allt skärmtid på fritiden. Enligt WHO är mycket stillasittande associerat med sämre hälsa som bl.a. sämre kondition och prosocialt beteende samt minskad sömntid. För att läsa mer om WHO:s rekommendationer, klicka här.
Digital konferens; Medicinsk elevhälsa för rektorer
Den 27 november 2020 kl, 09.00-16.00 (via Zoom) anordnar Skolverket, i samarbete med Karolinska Institutet (KI), en kvalificerad kostnadsfri fortbildning i medicinsk elevhälsa. Experter inom elevhälsa talar om hälsofrämjande insatser inom olika områden, t.ex. ungas sömn och digitala medier, hur unga mår idag, evhälsans juridik, osv.
Konferenser riktar sig till rektorer, bitr. rektorer och elevhälsoteam.
Sista anmälningsdagen är 20 november 2020. För att läsa mer och anmäla er, klicka här.
Tack till alla skolor som deltog i vårt digitala seminarium om vår arbetsmodell!
8 oktober, 2020
Tack alla ni som deltog i vårt seminarium den 7 oktober på temat: Hur kan skola arbeta strukturerat och långsiktigt med Elevhälsa?
Ny arbetsmodell lanserad!
8 september, 2020
Nu lanserar vi vår nya, reviderade arbetsmodell. Processen är i stort sett densamma, men vi har försökt att beskriva modellen på ett mer lättförståelig och konkret sätt. För att läsa mer om vår nya arbetsmodell, klicka här.
Ny rapport visar att grundskoleelever i Stockholm äter för lite frukt och grönsaker, och rör sig för lite.
21 augusti, 2020
En ny rapport från Centrum för Epidemiologi och Samhällsmedicin (CES) visar att många grundskolelever i Stockholms län äter för lite frukt och grönsaker, och rör sig för lite. eAnalyserna är baserad på data från 100 grundskolor i sex kommuner i Stockholms län och visar att ohälsosamma vanor generellt är mer förekommande bland högstadie- än mellanstadieelever. Förutom lågt intag av frukt och grönskar, är även lågt deltagande i idrottslektioner vanligare bland äldre elever. Däremot ses ingen skillnad i förekomst av fetma kopplat till ålder.
I rapporten framkommer det också att ohälsosamma levnadsvanor kan vara kopplat till föräldrars utbildningsnivå och elevers härkomst; i genomsnitt var ohälsosamma levnadsvanor och fetma mindre förekommande bland grundskoleelever med föräldrar med lång utbildning, och vanligare bland elever med utländsk härkomst.
Rapporten understryker att det finns både behov och god potential att förbättra grundskoleelevers levnadsvanor. Elevhälsan har en nyckelroll i arbetet att identifiera elever med ohälsoammar levnadsvanor, övervikt eller fetma. Men eftersom de faktorer som påverkar detta är både många och komplex, behövs insatser på fler nivåer i samhället. Läs mer om studien här.
Ny, reviderad Skolhälsonyckel för läsåret 2020/2021 ute nu!
10 augusti, 2020.
En ny, reviderad, Skolhälsonyckeln för läsåret 2020/2021 är publicerad. Inför det nya läsåret, har vi gått igenom samtliga frågor i Skolhälsonyckeln och uppdaterat innehåll samt språk. Dessutom har vi lagt till en enkät för vårt nya hälsoområde, Ergonomi. För att läsa mer om Skolhälsonycklen och påbörja utvärderingen av din skolas arbetsmiljö och hälsofrämjande arbete, klicka här.
Råd om pollenallergi adderat till Allergiområdet
30 juni 2020
Skolor och förskolor kan göra mycket för att hjälpa och minska besvär för barn och ungdomar med pollenallergi under pollensäsongen. Att minimera inomhusnivåer av pollenhalter i skol- och förskolemiljön samt anpassa aktiviteter och idrott utomhus, är ett par exempel. Skolor kan även ge möjlighet till alternativa provtillfällen för elever med mycket besvär. Läs mer råd om pollenallergi här (skolor) och här (förskolor).
Elevhälsoportalen lanserar Ergonomi som nytt hälsoområde
29 juni, 2020
Elevhälsoportalen expanderar sitt utbud och adderar Ergonom till våra hälsoområden. Ergonomi är läran om hur arbetsredskap och arbetsmiljön påverkar människan. Det innefattar hur vi kan anpassa arbetet till människans behov och förutsättningar för att kunna förebygga risker för ohälsa. Insatsförslagen för ergonomi handlar om hur skolans arbetsmiljö kan utformas för att förebygga besvär från muskler och leder samt närsynthet hos eleverna.Till Ergonomi.
Boka en digital workshop och kom igång!
Boka en digital workshop där vi hjälper er att utveckla er skolas hälsofrämjande arbete. Under mötet får ni tips och stöd hur ni kan arbeta systematiskt med hälsofrämjande insatser enligt vår arbetsmodell. Maila oss på elevhalsoportalen.slso@sll.se så bokar vi upp en tid.
Tips under coronapandemin
I dessa ovanliga och ansträngda tider är det extra viktigt att ta hand om sig själv och varandra. Nedan har våra experter tagit fram några tips som kan vara bra för skolor och dess elever att tänka på i nuläget: